ROI SIĘ W PLASTRZE MIODU

Pyłek pszczeli

Pyłek pszczeli jest jednym z najważniejszych i najcenniejszych produktów, które otrzymujemy od pszczelej rodziny. Jego dobroczynne właściwości były znane już starożytnym, którzy określali go jako „życiodajny pył”. W Polsce nie jest jeszcze tak popularny jak np. w krajach skandynawskich czy USA. Jednak warto zapoznać się z jego właściwościami oraz wykorzystać dobro, które oddaje do naszej dyspozycji natura. Każdy w nim odkryje inny smak. Można go spożywać oddzielnie, jak z białym serem, miodem, dżemem, czy płatkami śniadaniowymi – idealnie nadaje się do owsianki. Pyłek pszczeli to naturalna odżywka regenerująco-wzmacniająca rano, między posiłkami, przed treningiem oraz po treningu.

Jak pozyskujemy nasz pyłek?

Pszczeli pyłek kwiatowy – obnóże pszczele znoszony jest do ula przez pszczoły na ich odnóżach w formie zbliżonej do małych kuleczek. Obok miodu stanowi główny pokarm pszczół, przy czym miód jest źródłem energii a pyłek białka. W Polsce nie jest jeszcze tak popularny jak np. w krajach skandynawskich czy USA gdzie jest stałym elementem żywienia osób świadomych swojej diety i chcących ją uzupełnić o naturalne składniki. W wyniku naszych działań część zebranego pyłku możemy oddać Wam. W swojej istocie zaliczany jest do grupy suplementów diety.

Zidentyfikowano w nim ponad 250 różnych związków chemicznych. Są to: węglowodany, tłuszcze, białka, składniki mineralne (makro- i mikroelementy, potas, fosfor, wapń i wiele innych), witaminy (A, B1, B2, B3, E, C, B6, PP, P, D, H, B12), kwas foliowy, rutyna, olejki eteryczne, fitocydy, inhibiny, hormony, enzymy, kwasy organiczne (jabłkowy, mlekowy, szczawiowy i wiele innych), stymulatory wzrostu.

Właściwości miodu

Miód rzepakowy zawiera cenne składniki mineralne, takie jak: bor, magnez, potas czy żelazo. Bor wspomaga przyswajanie związków odżywczych, bierze również udział w budowie tkanki kostnej i poprawia funkcjonowanie tarczycy i śledziony. Miód rzepakowy ze względu na zawartość witamin B, C i K znakomicie wspomaga odporność organizmu. Ponadto miód ten poprawia myślenie i koncentrację.

Wspomaga odporność serca i wzmacnia siłę skurczy. Co więcej, miód rzepakowy rozszerza naczynia wieńcowe serca, dzięki czemu staje się ono znacznie lepiej dotlenione i odżywione.

Właściwości miodu pomagają walczyć z miażdżycą, usprawniają pracę pęcherzyka żółciowego, pomagają leczyć infekcje gardła, nosa czy oskrzeli. Miód rzepakowy działa również przeciwkaszlowo, jednak ze względu na małe właściwości antybiotyczne zaleca się stosowanie go jedynie przy przeziębieniach. Najlepiej zażywać go po rozpuszczeniu w szklance wody albo mleka – co robiły już nasz babcie.

Miód rzepakowy można również wykorzystać zewnętrznie, na przykład jako naturalną odżywkę na przesuszone usta. By odczuć rezultaty, zaleca się jego regularne stosowanie. Jednorazowe spożycie (czy aplikacja) raczej nie pomoże. Można go również stosować w przy niewielkich oparzeniach, ponieważ zapobiega powstawaniu pęcherzy, jeśli odpowiednio szybko nałożymy go na skórę. Może być również stosowany jako maseczka na twarz, która pomoże w utrzymaniu gładkiej skóry i nawilży ją.

Dowiedz się więcej o naszych innych produktach

Najczęściej kupowane produkty

Fusce quis porta neque. Suspendisse potenti. Ut finibus, eros vel ullamcorper
tempus, nibh lorem congue lectus, ut pharetra torto

Ciekawostki

Fusce quis porta neque. Suspendisse potenti. Ut finibus, eros vel ullamcorper
tempus, nibh lorem congue lectus, ut pharetra torto

W składzie pyłku jest aż 32 aminokwasy, w tym wszystkie egzogenne. Pyłek pszczeli zawiera około 5-7 razy więcej aminokwasów w porównaniu do mięsa wieprzowego, jaj czy sera. 30g pyłku stanowi odpowiednią dawkę dziennego zapotrzebowania dorosłego człowieka na podstawowe aminokwasy.
Skład pyłku
Najkorzystniej pod względem wchłanialności przez organizm człowieka jest spożywanie pyłku w postaci rozdrobnionej, lub zmieszanej z wodą lub mlekiem lub też z miodem. Wówczas wykorzystanie właściwości biologicznych pyłku wzrasta do poziomu 80%.
Właściwości pyłku
Po kilkunastu dniach mód rzepakowy krystalizuje, aby był płynny należy go podgrzać – my tego nie robimy, nie chcemy powstrzymywać naturalnych procesów. Jednocześnie jesteśmy także przeciwni kremowaniu miodu – gdyż proces ten mimo zwiększenia jego użyteczności rozbija jego naturalną strukturę. Chcesz uzyskać miód płynny – podgrzej go w domu, jednak nie przekraczaj temperatury 44℃.
Miód rzepakowy
Ponieważ naszym celem jest dobro przyrody staramy się aby opakowania w których dostarczamy wam miód były nie tylko ładne, ale także ekologiczne. Szklany słoik, etykieta z papieru ekologicznego klejona woskiem i pieczętowana lakiem – to nasza duma. Do wysyłki używamy kartonów stemplowanych sokami z roślin i wypełnionych naturalnymi wiórami drewnianymi.
Nasze opakowania

Start typing and press Enter to search

Shopping Cart

Brak produktów w koszyku.